Tänker du bli författare? Eller är du det redan och vill ha lite råg i ryggen, en knuff framåt, eller kanske åt sidan, i en ny riktning?
Läs Stephen Kings bok Att skriva. En hantverkares memoarer (2001). Jag gilla den, både för den respektlösa tonen och för humorn. Han fick mig att skratta högt åtskilliga gånger.Och en hel del goda råd får man på köpet. Här är några:
”Språket måste inte alltid bära smoking. Syftet med att skriva romaner är inte att kreera grammatikaliska mästerverk utan att få läsaren att känna sig välkommen och att förmedla en historia.”
Det viktigaste rådet han ger är detsamma som jag brukar ge till förhoppningsfulla författaraspiranter: Läs, läs, läs och skriv, skriv, skriv! Övning ger färdighet.
Ett råd som jag själv behöver ta till mig gång på gång är detta: stäng dörren! Det är väl lite samma sak som det jag lärde mig av Hans-Eric Hellberg: disciplin och sittfläsk är vad som krävs om det ska bli några böcker.
Jag hittar inte sidan nu, men Stephen King skriver att den som låter sig distraheras av vackert väder, nåt bra på teve (eller i mitt fall Facebook) skriver inga romaner. Stäng dörren, dra ner persiennerna, om inte fönstret vetter mot en tegelmur (fast där håller jag inte riktigt med, trädet jag ser genom mitt fönster inspirerar mig, och förresten har jag inga persienner).
Hans stäng dörren innefattar också att ingen annan ska läsa det du skriver innan du är klar med första manusutkastet. Sedan kommer fas två, med öppen dörr, när en eller flera betrodda läsare får läsa och komma med kommentarer. Men medan du letar efter din historia ska du vara ensam. Där är jag helt enig. När Historiska Media ville läsa de första tjugo sidorna av Falkens döttrar innan jag fick fortsätta, kändes det upprörande förbjudet, det var det ett tabubrott. Men det gick ju bra, i alla fall den gången.
Däremot bör man ha en idealläsare i åtanke medan man skriver första versonen. Någon (i Kings fall hans fru) som du litar på och vill ska gilla det du gör. Har jag det? Tveksamt.
Så stängd dörr och avsatt arbetstid. Hur mycket ska man då åstadkomma på den tiden? King anbefaller ett pensum av tvåtusen ord om dagen. Halleluja de dagar det går! Jag snor hellre rådet från författakollegan Margareta Sarri, som nog i sin tur lånat det av nån annan: Skriv tre sidor. Om inte det går, tre meningar. Om inte det går, tre ord. Och om inte ens det går, i alla fall tre bokstäver. Men skriv!
Skriv och skriv om igen hette förresten den fackbok för unga med skrivarråd som slog ut Månskensvargen i barn- och ungdomsklassen vid August-galan 2009. Eftersom jag givetvis är sur över att inte jag vann så har jag låtit bli att läsa den. Men du kan ju ta dig en titt. Den var roligt gjord med teckningar och färg, så mycket såg jag i alla fall.
Så hur många ord blir det i dag? Inga alls, jag är i trampa-omkring-och-smyga-som-katten-kring-het-gröt-stadiet. Men mina frysar blir i alla fall avfrostade. Dörren är visserligen stängd, men det beror bara på att det är kallgrader ute. Det är därför jag frostar av frysarna.