Nu ska det ske! Böckerna ska sorteras, många måste väck!
Jag smyger mig på det, börjar med hyllorna med barn- och ungdomsböcker. Men inte kan jag göra mig av med alla dessa klassiker av Astrid Lindgren, Barbro Lindgren, Maria Gripe, Gunnel Beckman, Maud Reuterswärd, Tove Jansson, Irmelin Sandman-Lilius och förstås min medförfattare och läromästare, Hans-Eric Hellberg … Mycket dammas av och ställs tillbaka i hyllan igen. Om än inte allt.
Men vad är detta som dyker upp? Per Stigmans äventyr av pseudonymen A-M- Marksman. Snacka om klassiker!
Det är ”Rid i natt” för unga, skulle man kunna säga. Historierna om den unge Per Stigman är beredskapslitteraur när den är som bäst. De skrevs under andra världskriget av journalisten Nils Holmberg på uppdrag av Edwin Ahlqvist på Rekord-Magasinet. Den första berättelsen publicerades 1 december 1942, och avsikten var att skapa en historisk serie som skulle stärka motståndsviljan mot nazismen hos de unga läsarna.
Berättelserna utspelar sig under senare delen av 1300-talet, när upproriska adelsmän utsett Albrekt av Mecklenburg till kung i Sverige sedan man fördrivit Magnus Etiksson. Svenska och tyska herremän och fogdar for hänsynslöst fram mot bönderna, stal deras jord, plundrade och plågade dem. Landet led.
Den unge bondsonen Per Olsson döms fredlös efter att ha dödat tre av de knektar som dödade hans far när fadern inte kunnat leverera sitt arrende i tid. Per flyr till skogs och gömmer sig i Tiveden.
Snart börjar han dyka upp som stark och vapenskicklig grönklädd motståndsman som lär både knektar och bondeplågare en läxa. Andra ansluter sig till honom, en rundmagad jovialisk munk, en storvuxen ung man kallad Lille-Sven, en enögd skytt kallad Synålen … förebilderna är lätta att känna igen.
Per Stigman har dock ingen långbåge som Robin Hood och hans män i Sherwoodskogen, men väl armborst och välslipade svärd.
De välskrivna, historiskt väl underbyggda och underhållande berättelser blev mäkta populära och fortsatte att publiceras i Rekord-Magasinet också efter kriget, tills dess att författaren flyttade till Kina 1959.
1970 kom en samling Per Stigman-historier ut i bokform på förlaget Svenska Barn i fyra små volymer, efter att ha refuserats av alla de stora förlagen.
1976 gavs de ut på nytt av Oktoberförlaget med de ursprungliga illustrationerna av Thord Lindholm och ett efterord som berättar bakgrunden.
Dags att ge ut dem än en gång? Jag sänder dem i alla fall vidare ut i världen för andra att upptäcka och inspireras av. Motstånd mot nazism är ju tyvärr än en gång aktuellt.